CAMPout

Truckee, CA, USA
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Photo © Joe Fletcher
Architects
Faulkner Architects a.p.c.
Location
Truckee, CA, USA
Year
2020
Team
Gregory Faulkner (Principal), Christian Carpenter (Project Architect), Jenna Shropshire (Project Manager), Ann Darby (Architect)
Architecture
Faulkner Architects
Interior Designer
NICOLEHOLLIS
General Contractor
Jim Morrison Construction
Structural
CFBR Structural Group
Civil
Shaw Engineering
MEP
Sugarpine Engineering
Surveyor
Webb Land Surveying, Inc.
Geotechnical
Nortech Geotechnical Consultants
Title 24
Monterey Energy Group

A San Francisco family asked us to help them expand an existing property near Lake Tahoe in the Sierra Nevada Mountains. The site sits on a north facing slope and looks down to the Martis Valley and up to Lookout Mountain through a natural screen of 100-year-old Jeffrey pine trees. In our world today, much of the built work is driven by visual appearance. Symbolic forms and arbitrary material deployment remind us of our history. Usually, these collages of comfort for the eye ignore their contexts that should affect the work in a tangible way. Wooden, furniture-like houses built in an ever-expanding migration to the wild lands that are at risk of fire appear to thumb their noses at the danger and the sun and the wind. At CAMPout, comprehensive rigor and consistent deployment of materials based on building-sized decision making instill a sense of calm and connection for the whole assemblage and ultimately the family. The material palette is derived from the surrounding context of basalt boulders and sugar pines that cover the forest floor with a mat of rust colored pine needles. Glazing is limited at the exterior interface with the combustible surroundings and maximized in the courtyard, where the light and screen of the pine forest safely connects with the interior.

Dug into the slope, sleeping areas wrap a courtyard that earns privacy from neighbors. The family gather space is a concrete pavilion that connects the courtyard to the distant view beyond. A thin steel shed roof pitches up to open the interior to the south sun and view to the ski runs on the mountain. Built with double 8” concrete walls fitted with foam insulation between extends up to the roof on the low side. Clerestory windows enclose the triangular space between the roof and concrete walls.

The materiality of concrete and steel sash tempered windows form a fire resistive barrier and secure a native cedar interior that is left unfinished. Basalt floors were chosen to reinforce the landscape that includes basalt boulders. Blackened steel casework associate with the exposed steel. A glazed access around the court connects the sleeping rooms and main pavilion to the courtyard and fire much like a campsite. Furnishings share the same materials and tonal qualities further reinforcing a quiet presence that allows the glowing landscape to resonate.

As climate change increases the incidence and magnitude of wildfire events and we continue to reach further into the wild landscape with development, we must enhance the construction systems and materials to withstand these disasters. Early consideration of these factors should be considered along with all other contextual attributes. The form can take on a protective posture. Materials can be non-combustible.

Related Projects

  • Promenade Favorita, Lugano TI
    mavo gmbh
  • Garten Höhenweg St.Gallen
    mavo gmbh
  • Sagiareal, Greppen LU
    mavo gmbh
  • Progressive cleanroom expansion
    Lindner Group
  • Büro Allmendstrasse
    BFB Architekten AG

Magazine

Other Projects by Faulkner Architects a.p.c.

Viewfinder House
Truckee, USA
Lookout House
Truckee, USA
Creek House
Truckee, USA
Forest House
Truckee, USA
Burnt Cedar
Incline Village, USA